Modrotiskový akvarel workshop v národním muzeu Jitka Zajíčková
Akvarel s Jitkou - kurzy,  Národní muzeum

Modrotiskový akvarel v Národním muzeu, Akvarel na vlně modrotisku

Kurz Modrotiskový akvarel jsem vymyslela jako poctu pravému modrotisku.

Co je pravý modrotisk?

Modrotisk je nádherná technika, po právu na seznamu nehmotného dědictví UNESCO. Jde o textilní tiskařskou techniku, při které se používá přírodní barvivo získané z indiga. Modrotisk pochází z Číny, do Evropy se dostala v 18. století. Bílé vzory vznikají použitím speciální rezervy. Ta chrání místa, která mají zůstat neobarvená. U tradičních vzorů můžeme vysledovat regionální charakter motivů.

Čím se liší modrotiskový akvarel od pravého modrotisku?

Při vymýšlení koncepce tohoto workshopu jsem se inspirovala barevností tradiční textilní techniky a využitím rezervy ve výtvarném projevu. Na rozdíl od pravého modrotisku, kdy se motivy razítkují na textil, budeme barvu i rezervu nanášet zejména štětcem a používat nebudeme plátno, ale papír.

Plakát k workshopu Modrotiskový akvarel v Národním muzeu Praha. Mgr. Jitka Zajíčková

Budeme dělat na workshopu v Národním muzeu?

Na workshopu budeme používat mistrovské akvarelové a jiné vodové barvy a pracovat s nimi na speciálním akvarelovém papíře. Stejně jako při vzniku pravého modrotisku používají mistři tiskaři rezervu, tzv. pop (pap), i my si ukážeme, jak docílit krásných bílých míst na papíře, bez použití krycí běloby.

První workshop se konal 16. 5. 2024 a byl ihned obsazen, proto jsme se rozhodli, že kurz zopakujeme ještě jednou před koncem roku.

Kurz se tentokrát jmenuje Akvarel na vlně modrotisku a bude se konat 12. 12. 2024.

modrotiskový akvarel v Národním muzeu, Mgr. Jitka Zajíčková

Jak se přihlásit na kurz Modrotiskový akvarel/ Akvarel na vlně modrotisku

Workshop probíhá ve spolupráci s Národním muzeem v Praze a bude se konat 12. 12. v budově Národopisného muzea (Musaion) od 17:00 h.

Na kurz je možné se přihlásit pouze do 15. 11. 2024. Děkuji za pochopení.