Kulajda aneb Modrý hrnec poprvé
Litinový hrnec používám ráda a často. Musí se mu věnovat určitá péče, ale on ji v dobrém vrátí. Umí výborná dušená masa, ratatouille a jiné zeleninové směsi, omáčky a polévky.
Pěkně se rozehřeje a dlouho drží teplotu, proto je ideální na přípravu všech těch jídel, u kterých nemusíte dlouho stát, dáte do hrnce, přiklopíte a už se vaří…
Kulajda
Voňavá, hladivá, jako malá jsem jí byla schopná sníst i čtyři talíře (!) a to jsem nikdy nebyla veliký jedlík.
V naší rodině jí nejdříve vařila babička Božka, která pocházela z rodiny řezníků z Poličky,
od ní se jí naučila moje maminka, když se přivdala do rodiny,
a teď jí vařím já. (A budu ráda, když jí třeba bude vařit i moje dcerka nebo syn…)
Vařím jí s mlékem nebo i smetanou, podle nálady a příležitosti, nikdy v ní ale nechybí kopr, houby (žampiony nestačí!!), brambory a vajíčko. (podrobný recept dodám)