Kváskové blaho
Kyselo a kváskový žitno-pšeničný chleba bez hnětení.
Recept na kyselo najdete zde, já tentokrát přimíchala část smažené cibulky přímo do hrnce polévky. A smetanu poctivou, co mi zbyla z přípravy dýňové polévky, kterou jsem vařila dětem. Kyselo jejich dětským chutím nevyhovuje. (Prozatím :))
Chleba jsem pekla „od oka“ v litinovém hrnci. Pěkný recept ale dnes vyšel u pana Cuketky. Myslím, že tohle je postup, který by mohl vyhovovat doslova všem, kteří mají rádi kváskový chléb a málo času. Díky kváskové mapě (jsem tam taky :)) není už takový problém získat živý kvásek.
Mám ale ověřeno, že docela obstojný kvásek – pokud spěcháme a nechceme mu dopřát ani ty tři dny na založení – lze vyrobit z žitného kvásku značky Natural. (pozn. Kvásek z drogerie DM mi nefungoval tak dobře.)
Kvásek z kvásku Natural má trochu jinou chuť než kvásek, co si zakládám sama, ale funguje. Dokonce tak dobře, že ho lze použít jako startovací kulturu a z jeho základu vypěstovat nový kvásek – já si ho převedla na pšeničný (na lívance).