starý blog od r. 2009

Malovaný vícezrnný narozeninový chléb se semínky

aneb Když má zajíček narozeniny a já hravou náladu 🙂
Vždy peču od oka, ale dnes jsem vážila alespoň na hrnečky, abych byla schopná napsat recept 🙂

3 hrnky hladké pšeničné mouky
1 hrnek tmavé žitné mouky
1/2 hrnku semínek – já míchala slunečnici, dýni, len
1/2 hrnku jemných ovesných vloček – obyčejné vločky můžeme předem posekat
1/4 hrnku žitného kvásku – neměla jsem čas nechat kvásek pracovat, použila jsem ho hlavně jako ochucovací přísadu
1 sáček sušeného droždí
3 lžičky soli
1 lžička cukru
2 – 2,5 hrnku vlažné vody – přidávám postupně, podle konzistence těsta (lze ale použít i syrovátku, těsto pak lépa kyne)
2 lžíce oleje
melta nebo instantní káva, vatová tyčinka

Všechny přísady vypracuji na těsto,  jako poslední do již hotového těsta přidám olej a nechám kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
Poté přistoupím k druhému propracování, při němž z těsta „vytluču“ vzduch, těsto natahuji a překládám, čímž napomůžu k aktivaci lepku.
Dobře propracované těsto jde tvarovat a příliš se nelepí. Díky obsahu žitné mouky je potřeba udržovat pomoučněnou pracovní plochu, ale zase ne příliš, abychom těsto zbytečně nezahušťovali. Těsto nechám jen krátce odpočinout. Mezitím si předehřeji troubu na 200 stupňů.

Tvarování

Odpočinuté těsto si rozdělím na třetiny:

  • z jedné vytvaruji čumák a obě uši
  • zbývající dvě třetiny zpracuji do běžného kulatého bochníčku, bochník důkladně „vytočím“, aby držel tvar
Na plech s pečícím papírem nejprve položím uši (tvarované jako bagety), jejich spodní okraje lehce navlhčím vodou a na ně položím bochníček – hlavu. Malý bochánek – čumáček – na spodní straně lehce navlhčím, aby dobře přilnul k hlavě a také ho umístím na hlavu zajíčka.

Zdobení

Ostrým nožem naříznu podélně uši a místo řezu navlhčím peroutkou s vodou, do řezu nasypu dýňová semínka, len a ovesné vločky – vzniknou tak vnitřní části zaječích uší. Čumáček potřu vodou a bohatě posypu lněným semínkem.
V malé misce si smíchám trochu melty s malinkým množstvím vody na kašičku, vatovou tyčinkou namaluji základ očí, do ještě mokré melty vložím dýňová semínka, domaluji tlamičku a vousky (lze vynechat).

Pečení

Peču ve vyhřáté troubě, abych napomohla  dalšímu kynutí těsta, po vložení zajíčka do trouby ihned postříkám dno trouby teplou vodou. Osvědčila se mi cyklistická lahev, kterou lze zmáčknout. U tohoto typu chleba nedávám do trouby plech s vodou jako u kváskového chleba. Během pečení několikrát potírám vodou pro větší lesk a křupavost kůrky. Pozor! Snažím se nenamočit spodní stranu chleba, lepil by se pak k podložce.

Správně upečený chléb „zvoní“ a má zlatohnědou barvu. Hotový chléb nechám vychladnout na mřížce a krájím nejlépe až po několika hodinách. Peču-li na noc, krájím až ráno. Žitná mouka obsažená v chlebu potřebuje čas, jinak má chléb tendence k mazlavosti.

One Comment