Malovaný vícezrnný narozeninový chléb se semínky
Všechny přísady vypracuji na těsto, jako poslední do již hotového těsta přidám olej a nechám kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
Poté přistoupím k druhému propracování, při němž z těsta „vytluču“ vzduch, těsto natahuji a překládám, čímž napomůžu k aktivaci lepku.
Dobře propracované těsto jde tvarovat a příliš se nelepí. Díky obsahu žitné mouky je potřeba udržovat pomoučněnou pracovní plochu, ale zase ne příliš, abychom těsto zbytečně nezahušťovali. Těsto nechám jen krátce odpočinout. Mezitím si předehřeji troubu na 200 stupňů.
Tvarování
Odpočinuté těsto si rozdělím na třetiny:
- z jedné vytvaruji čumák a obě uši
- zbývající dvě třetiny zpracuji do běžného kulatého bochníčku, bochník důkladně „vytočím“, aby držel tvar
Zdobení
Ostrým nožem naříznu podélně uši a místo řezu navlhčím peroutkou s vodou, do řezu nasypu dýňová semínka, len a ovesné vločky – vzniknou tak vnitřní části zaječích uší. Čumáček potřu vodou a bohatě posypu lněným semínkem.
V malé misce si smíchám trochu melty s malinkým množstvím vody na kašičku, vatovou tyčinkou namaluji základ očí, do ještě mokré melty vložím dýňová semínka, domaluji tlamičku a vousky (lze vynechat).
Pečení
Peču ve vyhřáté troubě, abych napomohla dalšímu kynutí těsta, po vložení zajíčka do trouby ihned postříkám dno trouby teplou vodou. Osvědčila se mi cyklistická lahev, kterou lze zmáčknout. U tohoto typu chleba nedávám do trouby plech s vodou jako u kváskového chleba. Během pečení několikrát potírám vodou pro větší lesk a křupavost kůrky. Pozor! Snažím se nenamočit spodní stranu chleba, lepil by se pak k podložce.
Správně upečený chléb „zvoní“ a má zlatohnědou barvu. Hotový chléb nechám vychladnout na mřížce a krájím nejlépe až po několika hodinách. Peču-li na noc, krájím až ráno. Žitná mouka obsažená v chlebu potřebuje čas, jinak má chléb tendence k mazlavosti.
One Comment
Ajka
Ten je skvělý, díky za postup:-))
Ajka