Labneh – jednoduchý sýr typu „Lučina“
„Labneh“ neboli „laban“ je velice jednoduchý a chutný sýr, pocházející z Libanonu. Chutí připomíná Lučinu nebo jiný „čerstvý“ smetanový sýr. Labneh se vyrábí prostým vykapáním jogurtu přes plátýnko.
Někdy si běžný jogurt nechávám vykapat i proto, že chci získat zahuštěnější jogurt, podobný řeckým jogurtům, se kterými tzatziky nikdy není vodové.
Postup je velice jednoduchý: do plátýnkem vyloženého cedníku vložím osolený jogurt a nechám vykapat. Podle délky vykapávání mohu ovlivnit hustotu a pevnost výsledného sýra. Syrovátku nevyhazuji, dá se použít na zadělání chleba nebo v kosmetice.
Hotový labneh zformujeme do bochánku a jíme s pečivem, můžeme z něj ale vytvarovat kuličky, které obalíme v bylinkách (viz úvodní foto). Kuličky lze naložit do dobrého oleje a skladovat po dobu 1 týdne v lednici. Tradičně se labneh podává přelitý olivovým olejem, posypaný mátou a obložený černými olivami.
Video s postupem od Kryšti 🙂
A takto jsem sýr připravovala v pořadu Sama doma.
Můžete ještě vyzkoušet další varianty (obrázky jsou aktivní odkazy):
4 Comments
Vlaďka Cepáková
Díky za zajímavý recept. Sýr z jogurtu by mě nenapadl. Dělávám si jogurt vlastní, tak to vyzkouším na něm.
Jitka
Taky děkuji za receptík, určitě ho vyzkouším. Krásné dny.
Jitka
Vlaďko, Jitko – díky. Sýr je moc dobrý, je potřeba ale počítat s tím, že bude kyselejší, v závislosti na tom, jaký jogurt se použije. Časem sem chci přidat ještě nějaké "labnehové" vychytávky.
Ajka
díky za postup:-)
Ajka