Domácí krémový sýr bez tavicích solí
Dlouho slibovaný postup je konečně tady.
Jde v podstatě o variantu polotvrdého domácího sýra.
- tvaroh v kostce nebo i vaničkový plnotučný tvaroh – ne však tvrdý tvaroh na strouhání
- lžíce másla
- 1/2-1 čajová lžička jedlé sody
- mléko
- sůl
- pažitka (nebo cokoli, co máte rádi v taveném sýru)
Do rendlíku nebo pánve (kdo nemá výhrady pro použití teflonové pánve, může použít i tu – nebudeme pracovat při vysokých teplotách) vložím tvaroh, máslo a sodu a zahřívám. Stále míchám!
Míchání je velmi důležité, vařečkou ještě napomáhám důkladnému rozpuštění případných tvarohových hrudek. Pokud je tvaroh vodnatější, mohou v hmotě zůstávat drobné hrudky. Ty odstraním prošleháním tyčovým mixérem. Šleháním se sýr ochladí a začne tuhnout. V tu chvíli jsem dolévala mléko a stále šlehala, šlo mi o zachování řídké krémové konzistence.
Přidala jsem nadrobno nasekanou pažitku – ochutit můžete ale čímkoli, dobrá je třeba i nadrobno nasekaná šunka – přelila do šroubovací skleničky a nechala odstát.
Sýr ještě nepatrně ztuhne, v této fázi lze ještě dolít mléko a případně prošlehat. Záleží na tom, jakou hustotu výsledného sýra chcete mít. V lednici vydrží bez problémů až 6 dní.