Jogurtový pohár s medem a amarantem (bezlepkové)
Amarant (laskavec) je velmi ceněná rostlina, semínka obsahují mnoho vitamínů, ze všech obilovin obsahují nejvíce proteinů, velmi mnoho vlákniny i železa. Stejně jako olej ze žraločích jater obsahuje amarant skvalen, který pomáhá v boji proti rakovině a snižuje hladinu cholesterolu.
Amarant pěstovali již staří Aztékové, je znám přes 8000 let. V kuchyni má široké využití, od zahuštění polévek, přes přísadu do zeleninových karbanátků, jako příloha nebo i k rychlým svačinám.
V následujícím receptu budu pracovat s pufovaným amarantem, který již nepotřebuje tepelnou úpravu. Vycházím z tradiční kombinace medu a jogurtu.
množství surovin tentokrát neuvádím, každý jistě snadno odhadne podle vlastní potřeby a chuti 🙂
- velký kelímek bílého jogurtu bez zahušťovadel (nebo domácí jogurt)
- med – já jsem použila výborný levandulový med, který jsem si přivezla v létě z dovolené
- pufovaná amarantová semínka
TIP:
Máte raději více krémovou chuť dezertů? Použijte na ně domácí mascarpone: