Veganské müsli tyčinky – základní verze
Müsli tyčinky a ovesné sušenky peču doma už roky a vždy s úspěchem :). Jsou snědeny cobydup! 🙂
Moje děti mají moc rády müsli všeho druhu a tyčinky jsou ideální na rychlou svačinku.
Navíc tyto tyčinky – i když je většinou krájíme spíše na čtverečky – jsou zcela bez živočišných produktů – pokud nepoužijeme med! Jsou tedy vhodné i pro vegany.
Pokud by se jen sušily při teplotě 40 oC, snadno by se připravily i v raw verzi.
Recept na tyčinky je velmi variabilní, je potřeba vždy ale dodat nějaké pojivo (škrob z vloček, gel ze lnu, ovocné pyré).
Tyčinky si může každý „sestavit“ podle svých potřeb: obměnit použitá semínka, použít různé typy vloček, přidat ovoce podle chuti.
- 2,5 šálku ovesných vloček (raději používám „jemné“ vločky, nebo obyčejné vločky nasekám v robotu)
- 1,5 šálku hrozinek – předem namočených
- 3/4 šálku kokosu
- 1/2 šálku lněného semínka – předem namočeného
- 1 šálek slunečnicových
- lžička skořice
- malá špetka soli (lze vynechat)
- cca půl šálku tekutiny (voda, ovocná šťáva, ovocné pyré)
- volitelně tmavý cukr na doslazení, ale není potřeba (pozn. ne vegané mohou použít i med)
Část vloček nasekám v robotu na jemno, spolu s dodanou tekutinou vytvoří další pojidlo. Rozsekám na velmi jemno také polovinu hrozinek.
Máslové, voňavé po vanilce – sušenky s ovesnými vločkami – recept najdete zde.
Sušenky i tyčinky jsem připravovala v pořadu ČT Sama doma, recepty a trochu povídání najdete zde. 🙂