supe-granulujcící akvarel Schmincke Horadam
Akvarel s Jitkou - pomůcky, recenze

Super-granulující akvarelové barvy Horadam

Super-granulující akvarelové barvy Horadam. Mistrovská řada akvarelů německé značky Schmincke. Stojí za to je vyzkoušet, nebo ne?

Granulující pigmenty

Granulace je efekt, se kterým se dřív nebo později setká snad každý akvarelista. Jde o způsob, jakým si pigmenty sedají na papír. Ne každý pigment může nebo musí granulovat.

Na čem závisí granulace pigmentů?

Granulaci, nebo také zrnitost pigmentů ovlivňuje velikost částice pigmentu. Pro zjednodušení si to představte jako hladkou, polohrubou, hrubou mouku a krupici. Čím jemnější mouka, tím hladší těsto. Podobně je to s pigmenty. Čím mají hrubší zrno, tím více se usazují do struktur a vytvářejí zajímavé textury.

super-granulujici akvarelove barvy Schmincke

Čím podpořit granulaci?

Granulující pigmenty nejlépe fungují na hrubším akvarelovém papíru. Těžší pigmenty sesednou do prohlubní v textuře papíru a my můžeme pozorovat jakési „zrnění“, zajímavé vzory, které se tvoří úplně samovolně. Granulující efekt můžeme také podpořit použitím dostatečného množství vody.

super-granulujici akvarelove barvy Schmincke

Super-granulující akvarelové barvy Schmincke Horadam

Super-granulující akvarelové barvy Schmincke Horadam je řada barev, která je poskládaná z vybraných velmi silně granulujících pigmentů. Ty jsou v některých případech míseny tak, aby docházelo nejen ke granulaci, ale i zajímavým barevným efektům. Já mám k dispozici sadu označenou Haze.

Schmincke Horadam Haze

Sada obsahuje 5 kusů malých 5 ml tubiček barvy v následujících odstínech:

  • Haze Pink PR233, PB36 ací
  • Haze Blue PY43, PB29, PBr7
  • Haze Indigo PB29, PG26, PBr33
  • Haze Brown PBr7, PBk11
  • Haze Black PG36, PBr33, PBk11
vzorník super-granulujících pigmentů Schmincke Horadam

Jak se mi líbí Super-granulující Horadam v sadě Haze?

Všechny barvy nádherně granulují a fungují skvěle samostatně i ve směsích. Krásným efektem je prosvítání nádechu barvy mezi tmavými pigmenty. Nejvíce mě oslovily Haze Pink a Haze Blue. Haze Pink je nádherný jemně růžový tón s fantastickou granulací a Haze blue tlumený modrý odstín se záblesky barev.

Podívejte se na videa k tomuto tématu:

Vzorník 1

Vzorník 2

Chcete si granulující a jiné akvarely vyzkoušet v praxi?

Vyberte si některý z kurzů v ateliéru, kde si vždycky vyzkoušíte hned několik pečlivě vybraných barev, papírů a štětců.