Časopis Madame Business

Moje jméno je mou značkou. Pro Madam Business.

Mimo kurzů pro veřejnost pořádám také programy pro firmy, na jednom takovém jsem se potkala
s paní Evou Brixi. Co jsem ale absolutně nečekala, je to, že se za nějakou dobu potkáme u rozhovoru pro časopis Madame Business.

Co se dozvíte v rozhovoru pro Madame Business?

Rozhovor se točil nejen kolem malování samotného, ale také kolem mojí cesty k němu.

Protože jsme se potkaly na tiskové konferenci, kde jsem prezentovala malbu kávou, přirozeně došla řeč i na tuhle výtvarnou techniku.

Pro účely blogu přikládám pár tématických ukázek:

Milujete akvarel. V čem je jeho kouzlo?

O akvarelu bych mohla povídat hodiny! Malování akvarelem je o zkoušení, objevování a taky o tom, že musíte přijmout to, že ne vždycky všechno vyjde podle vašich představ. Absolutně nedostižný je akvarel v tom, že při správném použití tvoří naprosto neodolatelné a jemné barevné vrstvy. Zajímavé na něm je také to, že v tom „pravém“ akvarelu se nepoužívá krycí bílá. Co má být bílé, se nemaluje. Bílou barvu zastupuje bělost nedotčeného papíru.

Věnujete se rovněž malbě kávou. O jakou techniku jde? A nezmizí časem obrázky?

Jako jeden z mála výtvarníků v ČR se malbě kávou skutečně věnuji. Je to nádherná voňavá a dobrodružná disciplína, při které se využívají barvicí schopnosti kávy. Malba je podobná technice lavírované tuše a obrázky mají docela slušnou světlostálost, pokud se v rámu kryjí sklem.

Vzhledem k zaměření časopisu jsme hovořily také o podnikatelské stránce věci.

Vaše tvorba je velmi mnohostranná. Ilustrujete knížky, vyučujete různé techniky malby, na Fleru provozujete e-shop se svými designovými předměty. Jste tedy vlastně podnikatelka, manažerka a výtvarnice v jednom. Dá se to zvládnout? A co převažuje?

Máte pravdu, není to jenom o malování obrázků, jak to navenek může vypadat. Upřímně, malování je nakonec jen malou částí toho, co život výtvarníka na volné noze obnáší. Některé činnosti mě baví víc, jiné méně. Všechny jsou ale potřebné k tomu, aby to všechno fungovalo. Moje jméno je mou značkou, a tak vše, i správu sociálních sítí, dělám sama. Mám ale štěstí, ohledně správy webu nebo točení „velkých“ videí pro YouTube a online kurzy mám pomoc v mužské části rodiny.

Navrhujete také obaly přírodní kosmetiky, jste autorkou motivů pro výrobce dětských plenek, součástí vašeho portfolia jsou loga, limitované kolekce textilu či papírových výrobků. Do čeho byste se ještě ráda pustila?

Všechny spolupráce, které zmiňujete, jsou moc krásné a obohacující. Je báječné, a za to jsem moc vděčná, že mě klienti sami oslovují a už mají nějakou znalost mého záběru a rukopisu, takže je velmi pravděpodobné, že si takříkajíc „sedneme“. Ráda bych pokračovala v ilustrování knih, mým velkým snem je ilustrovat herbář. Nebráním se ale ničemu, mou vášní je botanická ilustrace, takže bych ráda ještě více rozvíjela tuto oblast. Tady se nabízí spolupráce třeba s výrobci bylinných čajů, ale umím si představit i kolekci ložního prádla s motivy léčivých bylin. To by byla pohádka, v něčem takovém usínat!

Máte za sebou kolekce šátků či designových polštářů. Mohou si takové originální kousky objednat například firmy jako dárek pro své obchodní partnery, pro výjimečné osobnosti svého týmu?

Vše, co tvořím, vyrábím v malých edicích, ve velmi omezeném počtu kusů. Chci zachovat punc výjimečnosti. Tyto malé edice jsou jako stvořené pro to, aby byly nevšedním a neokoukaným dárkem. Firmám mohu nabídnout i jinou formu spolupráce, ať už formou workshopů pro zaměstnance, nebo program s ukázkou malby na výjimečné firemní akce.

A nemohly jsme vynechat ani mou lektorskou činnost.

Jste zároveň pedagogem, vyučujete zájemce různým výtvarným technikám. Kdo jsou vaši „žáci“? A tušíte, proč se k vám hlásí?

Učím už od roku 2013, za tu dobu mi prošlo kurzy velké množství lidí různých věkových kategorií. Jedno mají ale společné: hledají radost v kreativní činnosti. Je zajímavé sledovat, jak se jejich motivy mění napříč generacemi. Ti starší, zejména ženy ve věku 50+, často své zájmy odkládají „na někdy“. Až půjdou děti do školy, až dostaví dům, až… a pak najednou přijde nějaký zlom, a žena si konečně udělá čas na sebe a jde si udělat radost něčím, co vždycky chtěla zkusit.

Další část mých studentů vždy ráda kreslila, ale ve škole se setkali s kritikou, a tak si myslí, že kreslit nebo malovat vlastně neumí, a nemá tedy cenu se tomu věnovat. Pak na ně někde na internetu vykoukne nějaký pěkný obrázek a oni si řeknou, že by to přece jen mohli opět zkusit.

Na kurzech studentům vytvářím příjemné a bezpečné prostředí, kde se nemusí bát se výtvarně projevit. Učím ve velmi malých skupinách, a to mi umožňuje s každým pracovat opravdu individuálně.

Říká se, že tvorba dokáže člověka přenést do jiné dimenze, že osvobozuje, uklidňuje, odbourává stres. Je to opravdu tak?

Je to velká pravda, a dokonce bych mohla dohledat i vědecké zdůvodnění, proč tomu tak je. Při kreativní činnosti se zapojuje hlavně pravá mozková hemisféra, dochází k vyplavování endorfinů. Samotný proces tvorby (a to teď nemluvím jen o akvarelu!) může být tím vzácným časem, kdy nevnímáte hodiny, hlad ani žízeň a jen tak jste.

Klidně tomu můžeme říkat flow, nebo i meditace.

Celý rozhovor si můžete přečíst i v online podobě zde.

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Malba na textil akvarelem

Líbí se vám lehkost vodovek a přemýšlíte, jak by vypadala malba na textil akvarelem? Namalujte…

3 měsíce ago

Akvarel v Kolíně, kurzy i pro začátečníky

Protože se mně stále častěji ptáte, jestli budu učit i někde jinde než v Praze…

4 měsíce ago

Super-granulující akvarelové barvy Horadam

Super-granulující akvarelové barvy Horadam. Mistrovská řada akvarelů německé značky Schmincke. Stojí za to je vyzkoušet,…

4 měsíce ago

Den S Botanickým akvarelem

Říkáte si, jaké by to asi bylo mít čas jen pro sebe? Ponořit se do…

5 měsíců ago

Namalujte si šeřík akvarelem!

Namalovat šeřík akvarelem může být snazší, než se na první pohled zdá. Hledáte snadný a srozumitelný…

6 měsíců ago

Modrotiskový akvarel v Národním muzeu

Kurz Modrotiskový akvarel jsem vymyslela jako poctu pravému modrotisku. Co je pravý modrotisk? Modrotisk je…

6 měsíců ago