Veganské müsli tyčinky – základní verze

Müsli tyčinky a ovesné sušenky peču doma už roky a vždy s úspěchem :). Jsou snědeny cobydup! 🙂

Moje děti mají moc rády müsli všeho druhu a tyčinky jsou ideální na rychlou svačinku. 

Navíc tyto tyčinky – i když je většinou krájíme spíše na čtverečky – jsou zcela bez živočišných produktů – pokud nepoužijeme med! Jsou tedy vhodné i pro vegany.

Pokud by se jen sušily při teplotě 40 oC, snadno by se připravily i v raw verzi.

Recept na tyčinky je velmi variabilní, je potřeba vždy ale dodat nějaké pojivo (škrob z vloček, gel ze lnu, ovocné pyré). 

Tyčinky si může každý „sestavit“ podle svých potřeb: obměnit použitá semínka, použít různé typy vloček, přidat ovoce podle chuti.

 

  • 2,5 šálku ovesných vloček (raději používám „jemné“ vločky, nebo obyčejné vločky nasekám v robotu)
  • 1,5 šálku hrozinek – předem namočených
  • 3/4 šálku kokosu
  • 1/2 šálku lněného semínka – předem namočeného
  • 1 šálek slunečnicových 
  • lžička skořice
  • malá špetka soli (lze vynechat)
  • cca půl šálku tekutiny (voda, ovocná šťáva, ovocné pyré)
  • volitelně tmavý cukr na doslazení, ale není potřeba (pozn. ne vegané mohou použít i med)
Příprava je velmi, ale opravdu velmi SNADNÁ 🙂
Lněné semínko den předem namočím – vytvoří se z nich gel, který pomůže müsli tyčinkám pěkně držet pohromadě.

Část vloček nasekám v robotu na jemno, spolu s dodanou tekutinou vytvoří další pojidlo. Rozsekám na velmi jemno také polovinu hrozinek.

Smíchám všechny suroviny, dodám tekutinu k dosažení požadované hustoty směsi.
Dám předehřát troubu na 170 oC.
Hmotu na tyčinky kladu na papírem vyložený plech nebo pekáčku, pevně umačkám (pomáhám si potravinářskou folií – směs hodně lepí). 
Ideální výška vrstvy „těsta“ je cca 1 cm.
Peču při 170 stupních cca 20 minut – do zezlátnutí.
Tyčinky nebo jiné tvary krájím nožem nebo rádlem až po vychladnutí.

Máslové, voňavé po vanilce – sušenky s ovesnými vločkami – recept najdete zde.

Sušenky i tyčinky jsem připravovala v pořadu ČT Sama doma, recepty a trochu povídání najdete zde. 🙂

Jitka

Share
Published by
Jitka
Tags: vaření

Recent Posts

Podzimní věnečky v Národním muzeu v Praze

Kurz Podzimní věnečky v Národním muzeu je kurz, který vás bude bavit! Je mimořádný tématem…

2 týdny ago

Namalujte si podzimní list akvarelem!

Namalovat podzimní list akvarelem může být snazší, než se na první pohled zdá. I když…

3 týdny ago

Malba na textil akvarelem

Líbí se vám lehkost vodovek a přemýšlíte, jak by vypadala malba na textil akvarelem? Namalujte…

4 měsíce ago

Akvarel v Kolíně, kurzy i pro začátečníky

Protože se mně stále častěji ptáte, jestli budu učit i někde jinde než v Praze…

5 měsíců ago

Super-granulující akvarelové barvy Horadam

Super-granulující akvarelové barvy Horadam. Mistrovská řada akvarelů německé značky Schmincke. Stojí za to je vyzkoušet,…

5 měsíců ago

Den S Botanickým akvarelem

Říkáte si, jaké by to asi bylo mít čas jen pro sebe? Ponořit se do…

6 měsíců ago