Jehličnany v kuchyni 2 – sirup za studena s citrónem
Z výhonků jehličnanů – smrků a borovic – lze připravit chuťově velmi lahodné sirupy. Takové sirupy jsou dobré do čaje, k ochucení dezertů, k ovesným vločkám.
Mají ale také mnohé léčivé účinky. Díky éterickým olejům jsou výborné na průdušky, kašel, povzbuzení imunity, pomáhají rozpouštět hleny. Jako léčivo při výše uvedených potížích můžete dávat dětem 1 čajovou lžičku a dospělým 1 polévkovou lžíci každé ráno do odeznění příznaků.
Co je tedy potřeba k přípravě takového pokladu?
- výhonky ze smrkových nebo borovicových větviček (jemné a mladé, do 10 cm)
- krystalový cukr – výborný je i třtinový!
- chemicky neošetřené citrony
- vyvařená zavařovací sklenice – množství a velikost dle potřeby
- celován nebo svačinová (frisch) folie, gumička, štítek
- plátýnko nebo jemný cedník
- láhev na uskladnění hotového sirupu
Výhonky propláchneme a začneme je vrstvit do sklenice. Tvoříme zhruba 3 cm vysokou vrstvu výhonků, tu posypeme cukrem. Na cukr položíme omytá kolečka citrónu (i s kůrou).
Tak pokračujeme, dokud nezaplníme celou sklenici, případně všechny sklenice :). Poslední vrstva by měl být cukr. Horní vrstvu cukru můžeme také dle potřeby ještě dosypat v průběhu louhování sirupu. Uvidíte sami, jak se cukr bude postupně rozpouštět.
Hrdlo sklenice přetáhneme folií, zagumičkujeme a opatříme štítkem s datem. Na slunném místě necháme stát 2 – 3 týdny, nebo dokud se nevytvoří hustá tmavá šťáva. Na místech, která jsou chladnější a méně slunečná, může celý proces trvat déle.
Hotový sirup by měl mít příjemnou chuť a tmavou barvu. Po vyluhování ho scedíme přes cedník nebo lépe přes plátýnko a uložíme do chladu. Pro dospělé ho lze zakonzervovat lžičkou silného alkoholu.
Nestačí vám jen popis, rádi byste viděli přípravu naživo? Nahlédněte sem.