Skleničkové dezerty jsou snadné na přípravu a dobře se transportují, takže si je můžete vzít s sebou do práce nebo je dát dětem do školy.
Zatímco bourci morušoví si pochutnávají na listech morušovníku bílého, my si dnes pochutnáme na sušených moruších, plodech tohoto stromu 🙂
Sušené moruše můžeme používat stejně jako hrozinky. Jsou velice sladké, trošku křupavé a velice výživné.
Mají vysoký obsah vitamínu C, železa, vápníku a bílkovin; jsou skvělým zdrojem vlákniny. Obsahuji účinnou látku resveratrol – látky s antioxidačními a antibakteriálními účinky, která chrání srdce, posiluje imunitu, odbourává stres a má protirakovinné účinky. Díky moranolinu napomáhají udržovat zdravou hladinu glukózy.
V čínské medicíně jsou moruše používány jako krevní tonikum, jako léčivo mají spoustu vzácných vlastností:
prospívají ledvinám
léčí slabost a únavu
upravují chudokrevnost
pomáhají chránit před rakovinou
brání předčasnému šedivění vlasů
zlepšují spánek
zklidňují mysl
na 2 čtvrtlitrové skleničky dezertu potřebujeme:
- malý kelímek bílého jogurtu
- 3 – 4 lžíce domácího mascarpone nebo mascarpone kupovaného
- 2 lžíce sušených moruší
- 3 lžíce slunečnicových semínek
- šálek předem namočených jemných ovesných vloček (pokud neseženeme jemné vločky, není problém běžné vločky nasekat v robotu)
- skořice
- med, sladěnka nebo cukr podle chuti
Postup je velice snadný a rychlý.
Namočené vločky osladíme a smícháme se skořicí, jogurt promícháme s mascarpone, vzniklý krém můžeme také lehce osladit.
Do skleniček vrstvíme vločky, moruše, semínka, krém z jogurtu a mascarpone tak dlouho, dokud není sklenička plná.
Poslední vrstvu dávám „pevnou“ – pokud dezert někam přenáším, jestli ho budeme jíst doma, můžeme si ho nazdobit pěknou „čepicí“ z mascarpone 🙂
TIP:
Vyrobte si vlastní mascarpone! Je to snadnější, než byste očekávali.
Líbí se vám tento recept? Vyzkoušejte i jogurtový pohár s amarantem.