Mascarpone skleničkový dezert s ovesnými vločkami a morušemi

Skleničkové dezerty jsou snadné na přípravu a dobře se transportují, takže si je můžete vzít s sebou do práce nebo je dát dětem do školy.
Zatímco bourci morušoví si pochutnávají na listech morušovníku bílého, my si dnes pochutnáme na sušených moruších, plodech tohoto stromu 🙂 
Sušené moruše můžeme používat stejně jako hrozinky. Jsou velice sladké, trošku křupavé a velice výživné.
Mají vysoký obsah vitamínu C, železa, vápníku a bílkovin; jsou skvělým zdrojem vlákniny. Obsahuji účinnou látku resveratrol – látky s antioxidačními a antibakteriálními účinky, která chrání srdce, posiluje imunitu, odbourává stres a má protirakovinné účinky. Díky moranolinu  napomáhají udržovat zdravou hladinu glukózy. 

V čínské medicíně jsou moruše používány jako krevní tonikum, jako léčivo mají spoustu vzácných vlastností: 

  • prospívají ledvinám
  • léčí slabost a únavu
  • upravují chudokrevnost
  • pomáhají chránit před rakovinou
  • brání předčasnému šedivění vlasů
  • zlepšují spánek
  • zklidňují mysl
  • na 2 čtvrtlitrové skleničky dezertu potřebujeme:
    • malý kelímek bílého jogurtu
    • 3 – 4 lžíce domácího mascarpone nebo mascarpone kupovaného
    • 2 lžíce sušených moruší
    • 3 lžíce slunečnicových semínek
    • šálek předem namočených jemných ovesných vloček (pokud neseženeme jemné vločky, není problém běžné vločky nasekat v robotu)
    • skořice
    • med, sladěnka nebo cukr podle chuti
    Postup je velice snadný a rychlý.
    Namočené vločky osladíme a smícháme se skořicí, jogurt promícháme s mascarpone, vzniklý krém můžeme také lehce osladit.
    Do skleniček vrstvíme vločky, moruše, semínka, krém z jogurtu a mascarpone tak dlouho, dokud není sklenička plná. 
    Poslední vrstvu dávám „pevnou“ – pokud dezert někam přenáším, jestli ho budeme jíst doma, můžeme si ho nazdobit pěknou „čepicí“ z mascarpone 🙂
    TIP: 
    Vyrobte si vlastní mascarpone! Je to snadnější, než byste očekávali.
    Líbí se vám tento recept? Vyzkoušejte i jogurtový pohár s amarantem.

    Jitka

    Share
    Published by
    Jitka
    Tags: vaření

    Recent Posts

    Podzimní věnečky v Národním muzeu v Praze

    Kurz Podzimní věnečky v Národním muzeu je kurz, který vás bude bavit! Je mimořádný tématem…

    2 týdny ago

    Namalujte si podzimní list akvarelem!

    Namalovat podzimní list akvarelem může být snazší, než se na první pohled zdá. I když…

    3 týdny ago

    Malba na textil akvarelem

    Líbí se vám lehkost vodovek a přemýšlíte, jak by vypadala malba na textil akvarelem? Namalujte…

    4 měsíce ago

    Akvarel v Kolíně, kurzy i pro začátečníky

    Protože se mně stále častěji ptáte, jestli budu učit i někde jinde než v Praze…

    5 měsíců ago

    Super-granulující akvarelové barvy Horadam

    Super-granulující akvarelové barvy Horadam. Mistrovská řada akvarelů německé značky Schmincke. Stojí za to je vyzkoušet,…

    5 měsíců ago

    Den S Botanickým akvarelem

    Říkáte si, jaké by to asi bylo mít čas jen pro sebe? Ponořit se do…

    6 měsíců ago