Vařím ráda s dětmi, chci, aby věděly, co se skrývá za talířem polévky, miskou salátu, bochníkem chleba či sklenicí kefíru. Chci, aby si vážily potravin i práce spojené s jejich vznikem, aby věděly, že není samozřejmost mít plný talíř…
Ráda experimentuji a nemá ráda zbytečné přísady v jídle, ani kosmetice. V kuchyni mi tak mimo běžné vaření vykapává syrovátka, roste kvásek na chleba a občas voní včelí vosk z domácího krému na ruce.
Času je málo, musím vše rozdělané přerušit a jako první vzniká laban – jogurtový sýr původem ze Středního východu. Jeho příprava je tak jednoduchá, že na ní není snad ani co pokazit.
Dalším krokem je „labneh makbouseh„. Malá sousta sýra tvarovaná do kuliček, naložená ve voňavém panenském oleji z oliv, ochuceném bylinkami.
A obalované sýrové kuličky v sezamu a černém kmínu.
Dalším krokem je polotvrdý domácí sýr bez syřidla. Volím verzi se sušenými rajčaty a bazalkou.
Všechny recepty na videu ze Sama doma najdete zde.
Minuty:
21:50 – čerstvé sýry
77:42 – polotvrdý sýr bez syřidla
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1148499747-sama-doma/213562220600132/ |