Labneh makbouseh – kuličky ze sýra labneh
V článku o výrobě labnehu (labanu) jsem psala o různých možnostech podávání čerstvého sýra.
Sýr můžeme po našem způsobu mazat na chléb či pečivo a používat podobně jako lučinu či žervé.
Můžeme ho také po způsobu zemí Středního východu, odkud pochází, servírovat na misce přelitý olivovým olejem.
Velice atraktivní variantou jsou kuličky ze sýra labneh (labneh makbouseh), které poslouží jako nevšední předkrm nebo chuťovka.
- labneh připravený z 1 velkého jogurtu (recept na přípravu zde)
- panenský olivový olej
- bylinky podle chuti, já použila rozmarýn, oregáno a bazalku
Ze sýra tvarujeme rukou malé kuličky, přiměřeně velké na jedno sousto. Kuličky vyskládám do vyvařené sklenice se širším hrdlem a zaliji olivovým olejem, který jsem předem ochutila bylinkami.
Nechám odležet 24 hodin. V chladničce naložené kuličky vydrží až týden, musí být však stále potopené v oleji.
A takto jsem sýr připravovala v pořadu Sama doma.