Vegetariánská (veganská) paštika z červených fazolí se sezamem a sušenými rajčaty
Mám ráda luštěniny, různorodost jejich tvarů, barev i chutí. Vždy jich vařím větší množství najednou (lze i v tlakovém hrnci), protože pak vedle polévek, luštěninových gulášů a pod., mi vždy zbude troška i na různé luštěninové pomazánky.
Zde je recept na jednu z nich. Červené fazole chutnají po oříšcích, mají lehce zemitou, rustikální chuť, která se dobře snoubí s silnou chutí sušených rajčat a pikantní křupavostí sezamových semínek.
Pokud sezam opražíme a smícháme se solí, získáme tzv. gomasio – velice zdravé ochucovadlo – o gomasiu příště)
Luštěniny i sezam jsou zdrojem cenných živin, díky svému složení je tato paštika vhodná i pro vegetariány a vegany (pokud vynecháme tortillu jako přílohu).
- 2 šálky vařených červených fazolí
- 3 lžíce sezamových semínek – 2 do paštiky, 1 na závěrečné posypání
- sůl
- 2 kousky sušených rajčat – lze použít suchá rajčata, i rajčata naložená v oleji
- olivový olej, nebo olej z naložených rajčat, pokud je použijeme
- voda nebo vývar z fazolí
Uvařené fazole spolu s rajčaty umixuji ponorným mixérem na hladkou pastu. Bude potřeba přidat tekutinu. Používám vývar z fazolí, pokud nemám, stačí obyčejná voda. Přidám olivový olej nebo olej z naložených rajčat a prošlehám spolu se sezamem. Ochutím solí.
Podávám posypané sezamem v malých mističkách jako předkrm s rozpečenou tortillou. Se zeleninovým salátem může jít i o malý oběd nebo večeři.
One Comment
ignatz
Oh, yes, I remember!
Forgiveness. when I saw your comment, I said, How, this girl knows, "The Cave of the Hands"? and when I came to your blog I remembered.
Thank you very much!!
I really do not understand what it says here, sorry, but everything I see I want to eat 🙂
I love your heart of beans
look, these hearts:) on my blog :))
http://oloratrementina.blogspot.com.ar/2012/05/corazones-de-otonofall-hearts_15.html