Božská květáková polévka

Dokonale lahodná a krémová polévka se hodí jako samostatná večeře nebo lehčí oběd.
Hotová je raz dva a potřebujeme jen minimum surovin. Pro slavnostnější chvíle je výborná sypaná vlašskými ořechy.
Letní tip: pro pikantní chuť polévky a zajímavý kontrast chutí můžeme použít na posypání jemně nasekanou rukolu či listy lichořeřišnice.

Přišla na ní řada dnes, když celé dopoledne nešel proud a poté, co ho pustili,  potřebovala jsem během chvilky uvařit a nasytit dva hladovce 🙂

  • květák
  • sůl (preferuji vlastní bylinkovou sůl: sůl, máta, oregano, petržel, celer)
  • voda
  • 1/2 šálku mléka (není nutné)
  • ořech másla + 2 lžíce hladké mouky na jíšku
  • trocha syrového másla na závěrečné zjemnění

Květák rozeberu na růžičky a v menším množství osolené vody uvařím do poloměkka. Nepřevářím, chci zachovat jemně oříškovou chuť květáku. V té samé vodě květák umixuji ponorným mixérem, zjemním jíškou, mlékem a případně ještě kouskem másla. Pokud použiji obyčejnou sůl, ráda dochucuji muškátovým oříškem.

Hotovou polévku sypu bylinkami a podávám buď samotnou nebo s toasty z bílého pečiva.

Jitka

Share
Published by
Jitka
Tags: vaření

Recent Posts

Podzimní věnečky v Národním muzeu v Praze

Kurz Podzimní věnečky v Národním muzeu je kurz, který vás bude bavit! Je mimořádný tématem…

2 týdny ago

Namalujte si podzimní list akvarelem!

Namalovat podzimní list akvarelem může být snazší, než se na první pohled zdá. I když…

3 týdny ago

Malba na textil akvarelem

Líbí se vám lehkost vodovek a přemýšlíte, jak by vypadala malba na textil akvarelem? Namalujte…

4 měsíce ago

Akvarel v Kolíně, kurzy i pro začátečníky

Protože se mně stále častěji ptáte, jestli budu učit i někde jinde než v Praze…

5 měsíců ago

Super-granulující akvarelové barvy Horadam

Super-granulující akvarelové barvy Horadam. Mistrovská řada akvarelů německé značky Schmincke. Stojí za to je vyzkoušet,…

5 měsíců ago

Den S Botanickým akvarelem

Říkáte si, jaké by to asi bylo mít čas jen pro sebe? Ponořit se do…

6 měsíců ago