Domácí ovesné sušenky s jedlou sodou
Toto je úplně základní recept na sušenky, které doma dělám. Je snadný, rychlý i nenáročný na suroviny. Místo klasického kypřícího prášku, ke kterému mám své výhrady, používám jen jedlou sodu, která funguje perfektně.
K této základní směsi můžete přidat pro ozvláštnění cokoli, co máte v sušenkách rádi: oříšky, kokos, kakao, hrozinky…
- 1 1/2 hrnku hladké mouky
- hrnek sekaných ovesných vloček dají se sehnat pod názvem „jemné vločky“
- lžičku jedlé sody
- 1/2 hrnku cukru, lze samozřejmě nakombinovat s medem, nebo dát jen med
- maličko soli
- 1/2 – 3/4 kostky másla
- 1 vajíčko
- (mléko)
- (vanilka nebo vanilková esence)
Pokud nemám nasekané vločky, nasekám je v robotu a rovnou přidávám další sypké suroviny, mouku, cukr, sůl. Přidám máslo, nejprve jen 1/2 kostky a celé vajíčko. Nechám těsto vypracovat v robotu, v případě potřeby přidám další máslo, popř. jen pár kapek mléka.
Těsto je relativně drobivé, ale dobrým vypracováním zvláční a po odležení v lednici se s ním dobře pracuje. Tekutinu nepřidávám záměrně, těsto potom není tak křehké.
Hotové těsto vytvaruji do válečku, který zabalím do folie a nechám v lednici odležet. Mezitím předehřeji troubu na 170 stupňů.
Těsto nakrájím nožem na cca 1 cm silné plátky (nebo rukou vytvaruji přibližně stejně velké kuličky), které kladu na plech, nechávám velké rozestupy.
Plátky (nebo kuličky) vidličkou nebo paličkou na mátu do mojita sploštím.
Peču do zezlátnutí. Pozor, hotové, ještě teplé sušenky jsou velmi křehké a měkčí, než budou po vychladnutí. Výborné jsou s ovocem nebo mlékem.
Pečení těchto sušenek je opravdu snadné a výsledek stojí zcela určitě za to. Já hotové sušenky ani nestihla vyfotit!
2 Comments
Natálie Krechlerová
Vypadají výborně, určitě je vyzkouším! 🙂
simplyourstyle.blogspot.cz
Jitka
Natálie, vyzkoušejte :), jsou moc dobré.