starý blog od r. 2009

Šlehané levandulové mýdlo

Lucie mě naladila k tomu, abych konečně napsala o šlehaných mýdlech, které jsem naposledy dělala koncem listopadu s dětmi jako dárkové „bábovičky“ pro babičky. Obě mají totiž svátek v prosinci :).

Na anglických „mýdlových “ blozích a videích toto mýdlo najdete pod názvem „whipped soap“.  Šlehané mýdlo je velice jemné konzistence, lehounké a ve vodě plave (to se líbí hlavně dětem!). Můžeme udělat velmi jemnou i hutnější pěnu, záleží na míře prošlehání.

My jsme vyráběli  2 verze: šlehanou hutnější verzi, kterou jsme nechali tuhnout v silikonové formě na malé bábovičky a verzi nešlehanou, která tuhla ve formách na domácí nanuky. Aby mýdlo tolik nevysoušelo, obohatila jsem směs o slunečnicový a panenský olivový olej.


Marseilleské mýdlo
jedlá soda
slunečnicový  a olivový olej
sušená levandule
levandulová silice
voda nebo odvar z bylin


Zhruba 150 g Marseilleského mýdla nahrubo nastrouhám a rozpustím v 1 l  horké vody či bylinkovém odvaru, míchám, dokud se mýdlo nerozpustí. Přidám  2 lžíce jedlé sody a po lžíci slunečnicového a olivového oleje a opět promíchám. Hmota už začíná houstnou a rosolovatět.

Pokud chci „obyčejné“ mýdlo, na dno nádobek, kde bude mýdlo tuhnout, nasypu na ozdobu sušenou levanduli, část mohu vmíchat přímo do hmoty. Těsně ke konci míchání přikápnu levandulovou silici (10-20 kapek) a mýdlo rozliji do připravených forem. Dá se použít jakákoli pružná forma či kelímek, dobře poslouží i ustřižená krabice od mléka…

Postupuji stejně jako v předchozím případě, jen mýdlovou hmotu postupně našlehávám tyčovým mixérem. Šlehám opakovaně, dokud není hmota nadýchaná a odlehčená.

Jestliže chci mýdlo hutnější, nešlehám do úplného vychladnutí a ztuhnutí, ale ještě částečně tekutou hmotu přemístím do formiček, kde bude tuhnout. Protože je mýdlo opravdu delikátní konzistence, při vyjímání z formiček je potřeba pracovat velmi jemně.

4 Comments