starý blog od r. 2009

Jedlá soda

Soda bicarbona, hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3, je jednou z věcí, kterou určitě má každý doma. Já sama jí používám několika způsoby.

Z chemického hlediska jde o zásaditou látku, používá se k léčbě překyselení žaludku, je součástí kypřících prášků do pečiva, při pečení ji lze používat jako kypřidlo i samostatně.

Její velkou výhodou je vedle  naprosté zdravotní nezávadnosti snadná dostupnost, finanční nenáročnost i ekologická šetrnost.

  • V domácnosti výborně poslouží k neutralizaci pachů např. v lednici.
  • Nanesená na hadřík funguje jako jemné abrazivum a lze s ní velice dobře vycídit nerezový dřez, vanu či vodovodní baterii. 
  • Lze s ní osvěžit a vyčistit koberec.
  • Pomůže odstranit usazeniny a napáleniny v hrncích a konvicích.

One Comment