Jedlá soda
Soda bicarbona, hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3, je jednou z věcí, kterou určitě má každý doma. Já sama jí používám několika způsoby.
Z chemického hlediska jde o zásaditou látku, používá se k léčbě překyselení žaludku, je součástí kypřících prášků do pečiva, při pečení ji lze používat jako kypřidlo i samostatně.
Její velkou výhodou je vedle naprosté zdravotní nezávadnosti snadná dostupnost, finanční nenáročnost i ekologická šetrnost.
- V domácnosti výborně poslouží k neutralizaci pachů např. v lednici.
- Nanesená na hadřík funguje jako jemné abrazivum a lze s ní velice dobře vycídit nerezový dřez, vanu či vodovodní baterii.
- Lze s ní osvěžit a vyčistit koberec.
- Pomůže odstranit usazeniny a napáleniny v hrncích a konvicích.
One Comment
Korfela
no tak to hned ráno vyzkouším …