kvásek ze žitné mouky
sůl
sušené houby
čerstvé houby (pokud jsou)
vajíčka
cibule
brambory
volitelně mléko či smetana ke zjemnění (já tentokrát použila trochu sójové smetany)
Sušené houby dám vařit společně s bramborami nakrájenými na kostky. Kvásek rozmíchám ve studené vodě na konzistenci palačinkového těsta a nechám stát.
Když jsou brambory skoro uvařené, přidám čerstvé houby – pokud je mám, a nechám houby uvařit. Pak přiliji důkladně rozmíchaný kvásek a vařím cca 20-30 minut. Je důležité míchat, aby kvásek nepřekypěl nebo se naopak nepřichytil ke dnu hrnce. Mohu přidat máslo, smetanu nebo i jen samotné mléko na zjemnění. Poté polévku odstavím a nechám odstát, chutě se lépe rozvinou.
Mezitím si na pánvi na másle osmažím cibulku lehce do zlata a odložím jí stranou, na té samé pánvi usmažím míchaná vajíčka podle počtu strávníků. Raději mám tekutější žloutky, tak nepřesmažuji.
Kyselo rozdělím na talíře, na každou porci naložím vajíčka a posypu cibulkou.
K polévce se podle tradice přikusují brambory na loupačku, já tentokrát podávala s domácím kváskovým žitno-pšeničným chlebem.
Kyselo je nejlepší druhý a další den, kdy se rozleží a chutě rozvinou.
———————————————————————————————————
Kurz Podzimní věnečky v Národním muzeu je kurz, který vás bude bavit! Je mimořádný tématem…
Namalovat podzimní list akvarelem může být snazší, než se na první pohled zdá. I když…
Líbí se vám lehkost vodovek a přemýšlíte, jak by vypadala malba na textil akvarelem? Namalujte…
Protože se mně stále častěji ptáte, jestli budu učit i někde jinde než v Praze…
Super-granulující akvarelové barvy Horadam. Mistrovská řada akvarelů německé značky Schmincke. Stojí za to je vyzkoušet,…
Říkáte si, jaké by to asi bylo mít čas jen pro sebe? Ponořit se do…