Rychlé a snadné těsto, které v menších obměnách používám i na muffinky a jiné různé koláče (a už ani neodměřuji na hrnky, přísady dávám podle oka 🙂 ), tentokrát dostalo společnost v podobě domácích jablečných povidel a tvarohu.
těsto:
2 hrnky polohrubé mouky (já raději používám směs hladké a hrubé)
3/4 hrnku cukru (raději tmavého)
1/2 hrnku oleje (já ráda přidávám směs oleje a rozpuštěného másla)
1 hrnek mléka nebo 1 jogurt (lze i kombinovat)
vanilka
kypřící prášek bez fosfátů (lžička) nebo cca 1/2 sáčku běžného prášku, dá se ale použít i jen soda
větší vajíčko
tvaroh:
1-2 tvarohy (tučný nebo polotučný tvaroh)
cukr
trocha hladké mouky na zahuštění
mandlové lupínky na posypání
jablečná povidla:
domácí povidla
trocha vody nebo rumu na naředění
skořice
případně cukr
Vypracuji těsto, které má mít konzistenci zhruba jako hustší krupicová kaše. Těsto vložím do vymazané a vysypané formy (v mém případě remosky). Těsto opatrně pokryji ochucenými povidly, jako další vrstva přijde tvaroh. Ten uhladím a povrch posypu mandlovými lupínky.
V remosce jsem pekla cca 30-40 minut. (Samozřejmě jde péci na plechu nebo v koláčové formě klasicky v troubě.)
Kurz Podzimní věnečky v Národním muzeu je kurz, který vás bude bavit! Je mimořádný tématem…
Namalovat podzimní list akvarelem může být snazší, než se na první pohled zdá. I když…
Líbí se vám lehkost vodovek a přemýšlíte, jak by vypadala malba na textil akvarelem? Namalujte…
Protože se mně stále častěji ptáte, jestli budu učit i někde jinde než v Praze…
Super-granulující akvarelové barvy Horadam. Mistrovská řada akvarelů německé značky Schmincke. Stojí za to je vyzkoušet,…
Říkáte si, jaké by to asi bylo mít čas jen pro sebe? Ponořit se do…