Kulajda aneb Modrý hrnec poprvé

Litinový hrnec používám ráda a často. Musí se mu věnovat určitá péče, ale on ji v dobrém vrátí. Umí výborná dušená masa,  ratatouille a jiné zeleninové směsi, omáčky a polévky.
Pěkně se rozehřeje a dlouho drží teplotu, proto je ideální na přípravu všech těch jídel, u kterých nemusíte dlouho stát, dáte do hrnce, přiklopíte a už se vaří…

Kulajda

Voňavá, hladivá, jako malá jsem jí byla schopná sníst i čtyři talíře (!) a to jsem nikdy nebyla veliký jedlík.

V naší rodině jí nejdříve vařila babička Božka, která pocházela z rodiny řezníků z Poličky,
od ní se jí naučila moje maminka, když se přivdala do rodiny,
a teď jí vařím já. (A budu ráda, když jí třeba bude vařit i moje dcerka nebo syn…)

Vařím jí s mlékem nebo i smetanou, podle nálady a příležitosti, nikdy v ní ale nechybí kopr, houby (žampiony nestačí!!), brambory a vajíčko. (podrobný recept dodám)

Jitka

Share
Published by
Jitka
Tags: vaření

Recent Posts

Podzimní věnečky v Národním muzeu v Praze

Kurz Podzimní věnečky v Národním muzeu je kurz, který vás bude bavit! Je mimořádný tématem…

2 týdny ago

Namalujte si podzimní list akvarelem!

Namalovat podzimní list akvarelem může být snazší, než se na první pohled zdá. I když…

3 týdny ago

Malba na textil akvarelem

Líbí se vám lehkost vodovek a přemýšlíte, jak by vypadala malba na textil akvarelem? Namalujte…

4 měsíce ago

Akvarel v Kolíně, kurzy i pro začátečníky

Protože se mně stále častěji ptáte, jestli budu učit i někde jinde než v Praze…

5 měsíců ago

Super-granulující akvarelové barvy Horadam

Super-granulující akvarelové barvy Horadam. Mistrovská řada akvarelů německé značky Schmincke. Stojí za to je vyzkoušet,…

5 měsíců ago

Den S Botanickým akvarelem

Říkáte si, jaké by to asi bylo mít čas jen pro sebe? Ponořit se do…

6 měsíců ago