Dýňová polévka s koriandrem
V tomhle ročním období vařím hlavně polévky.
Třeba dýňovou.
Tahle konkrétní je z klasické – obří – dýně, se sušeným koriandrem (semínko má jinou chuť než list, ten v tomto případě nepoužívám), zakysanou smetanou a dýňovým olejem. Tato polévka je skrz naskrz dýňová, hladká a jemná. Vzhledem k absenci mouky je i bezlepková.
Ještě vařívám variantu z dýně hokkaido, kam přidávám červenou čočku či kokosové mléko a chilli.
dýně o průměru zhruba 25-30 cm, případně jen část dýně větší
lžíce másla
sůl
čerstvě mletý pepř
mletý koriandr, příp. i trochu česneku
zakysaná smetana
dýňový olej (já používám olej v bio kvalitě z DM)
případně dýňová semínka na posypání
Dýni oloupeme, zbavíme semen a nakrájíme na kostky. Nemusí být nijak pravidelné, dýně varem pustí šťávu, změkne a částečně se rozvaří.
V hrnci rozpálíme máslo, dbáme na to, aby se nepřepálilo. Do másla vložíme dýni, lehce zamícháme a necháme pod pokličkou dusit. Tento druh dýně pustí hodně vody, není ji třeba tolik podlévat.
Na podlévání používám většinou jen vodu, ale lze použít i bujón z kostky (mně se osvědčil Alnatura zeleninový bujón).
Když je dýně měkká, umixuji polévku tyčovým mixérem dohladka, podle chuti dosolím, opepřím, okořením koriandrem (toho dávám poměrně mnoho 🙂 ) a podle chuti někdy i česnekem. Česneku nedávám moc, je dominantní a já chci nechat vyznít jemnou chuť dýně.
Na talíři do každé porce přidám lžičku smetany (kdo nemá rád navinulou chuť kysané smetany, může kápnou smetanu sladkou), zakápnu dýňovým olejem a podle chuti přidám dýňová semínka.